27 Mart 2009 Cuma

Google Mail. Gmail Farkı.


Mail adresine artık ihtiyaç duymayan kalmadı sanırım. Artık bir kimlik kartı kadar gerekli. Dünya artık bir köy kadar küçük ve iletişim artık inanılmaz kolay. Bu aşamada mail adresi vazgeçilmez bir gereksinim. Şİmdiye kadar bir çok web tabanlı mail adresi kulandım. Gmail 'i kullanmaya başladıktan sonra diğer mail hesaplarıma girmez oldum. Hatta Outlook ve diğer local mail programlarını bile artık kullanmıyorum.Tek avantajları çevrimiçi iken maillerinize bakabilmeniz idi bence. Ama gmail in çevrımdışı seçeneği devreye girince bence artık onların da önemi kamadı. Aslında eskiden Microsoft Outlook altapısı ile kullandığım gmail i veya diğer domain uzantılı mail hesabımı artık tamamaen web ortamından kullanıyorum.
Gmail hizmetini web ortamından takip etme sebeplerim şunlar;

  1. Yedekleme derdi artık canıma yetti. Mail hesaplarını yedekle, ileti kurallarını yedekle,mailleri yedekle, bir dünya formalite. Zaten google yedekliyor. Bir web tarayıcınızn olduğu yerde tüm hizmetler zaten karşınızda. Ne diye uğraşacaksınız. Her gün yedek tutmaz iseniz sisteminizdeki en ufak bir hata da tüm mailleriniz kaybedebilirsiniz . Diyelimki yedek aldınız. En ufak bir data hatası sayesinde yinede hüsrana uğrayabiliyorsunuz. Tamam gmaili yine web ortamından görüntüleyebilirsiniz ama diğer domain uzantılı mail hesaplarınız bence pek de güvende değil. Oysa bunları gmail hesabınız üzerinden çekerek google keyfini yaşayabilirsiniz.
  2. Virüs sorunu.
  3. Hız problemi. Gmailde arama yaptığınızda 1 saniyede bulduğunuz şeyi yerel posta programlarında 5 dakika da bulamayabiliyorsunuz.

Bence gmail in diğer web mail hesaplarına göre en önemli avantajaları şunlar.

  1. İnanılmaz hızlı. Hotmail, yahoo, mynet gibi web tabanlı mail hizmetlerine göre hız açısından önemli bir fark atıyor. Arasıra hotmail hesabıma girdiğim zaman gmail in gücünü takdir etmek zorunda kalıyorum
  2. Arama bölümü o kadar hızlı ki. Adeta beklemek kavramını unutabilirsiniz. İsterseniz Outlook ve benzeri local programlarda bir arama başlatın ve zaman israfını bir de siz görün.
  3. İletileri toplama özelliği: Diyelim bir müşterinize mail gönderdiniz.O da size reply yaptı. Siz tekrar cevapladınız ve toplam mail aktiviteniz belirli bir sayıya ulaştı. Diğer mail hesaplarınızda bunlar aralarındaki tarih farkı sebebi ile çok farklı sayfalarda olmasına rağmen gmail de bunlar toparlanarak hepsi bir yazışma gibi arşivleniyor. Hepsi bir ileti topluluğu haline geliyor ve alt alta görebiliyorsuz. Takdire şayan bir hizmet
  4. Kendinize veya şirketinize ait domain uzantılı mail hesabınızı gmail de kurarak buraya çekebiliyor ve gmail hızının farkını yaşayarak kullanabiliyorsunuz .Hatta Google App hizmeti size bir domain hesabınız olması koşulu ile kendi domaininizi kullanarak gmail altyapısını kullanmanıza izin veriyor. Yani www.deneme.com adlı bir domaininiz var. Normalde host firması size mail hizmeti verir. Dİyelim firmanıza yizlerce kişi var. Mail kotanız sürekli dolma endişesi taşıyorsunuz. Yada mail hizmeti aldığınız firmanın serverinde bir sorun var ve saatlerce mailler iptal. Artık bu sıkıntıyı çekmeyin bence. Sadece bir domaininiz olsun. Google size bu domain uzantılı yüzlerce mail adresini bedava veriyor. Hemde hepsine Gb lerce alan sunarak.(Bu hizmeti çok genel geçiyorum ama çok daha ayrınılı incelemekte fayda var. Mail hizmetinin dışındaki avantajlarına girerek konuyu dağatmak istemiyorum. ) Bence inanılmaz.
  5. Filtreleme özelliği inanılmaz. Belirli iletileriniz etiketledikten sonra belirli filtrelerden geçirerek o etiket altında kategorilendirebiiyorsunuz. Hatta outlook gibi programlardaki ileti filtrelerinden çok daha harika çalışıyor. Bir iletiyi birden fazla etiket ile donatarak farklı kategorilere gönderebiliyor. Aynı bloglardaki etiket mantığı gibi. Mesela bir mal hesabından gelen iletileri etiketle dedikten sonra içindeki bir keliyeye göre etiketle komutu verdiğinizde her iki etiketi de alarak ayrı kategorilere gönderebiliyorsunuz.
  6. Gmail hesabı olan herhangi birisini ekleyerek sohbet etme özelliği. Sadeliği ile birlikte inanılmaz kullanışlı bir hizmet Zaten bir süredir kamera hizmetinide devreye sokmuş durumda.
  7. İleti zincirinizi toplayarak bir belge oluşturabiliriniz.
  8. Gönderidiğiniz bir maili hatalı gönderdiğiniz tesbit ettiğinizde maili geri çağarabilirsiniz. (5 saniye gibi bir süreniz var şimdilik ama bu süreyi uzatacaklarını düşünüyorum. Gerçi bu hizmeti Labs tan etkinleştirmeden henüz kullanamıyorsunuz. )
  9. İstediğiniz kadar gmail hesabını bir gmail hesabınız üzerinde kullanabilirsiniz. Yani; diyelimki 5 tane gmail hesabınız var. Bu diğer mail hesaplarınızın hepsini bir mail hesabınız üzerinde etkinleştirerek hangisini isterseniz ordan gönderebile özelliği.
  10. İstediğiniz gmail hesabınıza gelen mailleri diper mail hesabınıza otomatik aktarma.
  11. Spam Filter. Bir çok güvenlik cihazını bile aşan spamların gmailde nasıl enselendiklerini her gün görmekteyim. Spamlara geçit vermiyor. Yerel bir şirketten bir mail hizmeti alıyorsanız vede outlooktan çekiyorsanız aynı maillerin gmail de spam filtere nasıl takıldığını görebilirsiniz.
  12. İletilerinizin önemine göre farklı yıldız seçeneğini kullanabilme.
  13. Maillerinizi çevrimdışı kullanabilme. Bunu yedekleme olarak algılayanlar var . Ama bu hizmetin amacı bu değil. Netin olmadığı yerlede maile bakmak gerekebiliyor. Ve bu durumdada inanılmaz işe yarıyor. Outlook veya diğer programlara artık ihtiyacınız yok.

Aslında Labs seçeneğine girdiğinizde o kadar çok seçenek varki insanı şaşırtıyor. İnsan google yi takdir etmekten kendini alamıyor. Kazanncını yatırımı dönüştüren bir enerji kaynağı görevi görüyor google. Google nin en önemli özelliği Microsoft gibi firmaların kullanıcısında ücret almak yerine reklamdan para kazamna yöntemi içersinde olması. Bu da haliyle bir dünya saçma sapan formalitelerden kullanıcını uzak tutması. Örnek vermek gerekirse bir msn yüklemek için bir dünya lisans engeli ve güncelleme aşamalarını yapmanız gerekmekte. Çünkü microsoft parayı bizzat kullanıcının kendisinden alıyor . Lakin googlenin böyle bir sorunu olmadığında sizi hiç bir formalite engeli ile buluşturmuyor. Ve her gün herhangi bir google hizmetine girdiğinizde bambaşka bir yenilik sizleri bekliyor oluyor. Yani herhangi bir firmanın siz en güzel hizmeti verdiğimde yarın ne satarım derdi olmamasının sonucu bir yerde. Çünkü en güzelini size sunduğunda reklamlarını görmeniz yeterli bu durumda. Aslına bakarsanız teknoloji gündeminde Google kadar beni heyecanlandıran bir yapı henüz mevcut değil. Ama artık rakip te çıkmalı değilmi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder